Στην κατηγορία 4 του πολύ υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά βρίσκονται τα νησιά των Σποράδων, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), ενώ η χερσαία Μαγνησία στο κίτρινο:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
Περιφέρεια Κρήτης
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, ΠΕ Καρπάθου)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

Βόλος: Σε πορτοκαλί συναγερμό οι Σποράδες για πυρκαγιά- Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Μήνυμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα

Σε μήνυμα του προς τους πολίτες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας τονίζει ότι:

«Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς διαφέρει κατά περιοχή, με απόφαση του Υπουργού ΚΚ&ΠΠ ένα μεγάλο μέρος της χώρας κηρύσσεται σε κόκκινο συναγερμό μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Αυτό γίνεται διότι θα απαιτηθεί η μετακίνηση επίγειων και αεροπορικών μέσων πυρόσβεσης προς τις επικίνδυνες περιοχές οπότε θα περιορισθούν οι διαθέσιμες δυνάμεις στις υπόλοιπες. Καθώς είμαστε στο δρόμο για τον εορτασμό για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και η περιοχή μας θα δεχθεί μεγάλη κίνηση οχημάτων και πολλούς επισκέπτες και σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την πρόκληση πυρκαγιών, κρίνουμε απαραίτητο να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να επισημάνουμε την ανάγκη για αυξημένη προσοχή.

Η κατάσταση αυτή επιβάλλει την απαγόρευση επίσκεψης και κυκλοφορίας σε περιαστικά δάση και αλσύλια καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα επισημαίνεται η απαγόρευση εργασιών που προκαλούν σπινθήρα, το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο (κάψιμο χόρτων, καλαμιών, και BBQ κλπ). Επιπλέον παρακαλούμε τους πολίτες να ενημερώνουν ΑΜΕΣΑ την ΠΥ (112, 199) για κάθε περιστατικό που πέφτει στην αντίληψή τους και κυρίως να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών μέσων, όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού. Πέραν της καθυστέρησης που μπορεί να προκαλέσουμε υπάρχει και κίνδυνος πρόκληση τροχαίου ατυχήματος. Το ίδιο βεβαίως πρέπει να γίνεται και για τα οχήματα της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σχεδιάσει και αναπτύξει τα μέσα της ανάλογα και εκτιμά ότι θα ανταποκριθούμε σε όποιο περιστατικό κι αν απαιτηθεί. Ωστόσο, η συνδρομή των πολιτών είναι σημαντική και προσβλέπουμε στη βοήθειά σας με τον τρόπο που ο καθένας και η καθεμία μπορεί να προσφέρει. Εύχομαι ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου να είναι ένα ευχάριστο διάλλειμα στην πίεση και τις δυσκολίες της καθημερινότητας και η Χάρης της να χαρίζει υγεία, ευτυχία και δημιουργία στη λαβωμένη Θεσσαλία και πρόοδο και ευημερία στη χώρα μας. Χρόνια Πολλά, Δρ Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
Επόμενο άρθροΟ Ομπράντοβιτς θα αποφασίσει για το μέλλον του Καμπόκλο