Σε μια κίνηση αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου της ιδρυτικής δωρεάς όσο και της ανάγκης ενδυνάμωσης των θεσμών μέσω της κοινωνίας των πολιτών προχώρησε πρόσφατα ο Δήμος Καρδίτσας. Ο λόγος για το Μουσείο Πόλης και την πρόσφατη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου να δημιουργηθεί στο Δημοτικό Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» (Μουσείο Πόλης Καρδίτσας) Γνωμοδοτική – Επιστημονική Επιτροπή, η οποία στο εξής θα συμβάλει στην ανάπτυξη του σημαντικού αυτού φορέα πολιτισμού της πόλης και του νομού Καρδίτσας.

Θυμίζουμε ότι το Μουσείο Πόλης, όπως αποκαλείται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ιδρύθηκε το 1980 χάρη στη δωρεά της Ναυσικάς Αναστασίου – Σακελλαρίου (1909-2003) στη μνήμη του συζύγου της, Λάμπρου Σακελλαρίου (1976). Τα ονόματα των δωρητών συνοδεύουν την πλήρη επωνυμία του πάλαι ποτέ «Λαογραφικού Μουσείου», το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε το πρώτο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Καρδίτσας και η παλαιότερη και σημαντικότερη δωρεά προς εκείνον. Ως την κατάργηση του νομικού προσώπου, το 2011, στο πλαίσιο ευρύτερων θεσμικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης, λειτουργούσε αυτόνομα, πάντα όμως με τη συμμετοχή στο Διοικητικό του Συμβούλιο μελών των δύο οικογενειών των δωρητών, καθώς και ανθρώπων των γραμμάτων καταγόμενων από την πόλη. 

Η σύνθεση της Επιτροπής αποτελείται από τους: Έφη Αλλαμανή, ιστορικό, Νατάσα Αναστασίου, τοπογράφο μηχανικό, Δρ. Βάιο Καμινιώτη, λαογράφο-θεατρολόγο, Δρ. Φένια Λέκκα, προϊσταμένη του μουσείου, Χρήστο Μπάγκο, τ. πρόεδρο του μουσείου και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας, Ξένια Παπαθανασίου, χορογράφο-μέλος του ΔΣ των Φίλων του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας και Θωμά Σακελλαρίου, τοπογράφο μηχανικό.

Στην πρώτη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μουσείο στις 20 Ιουνίου, υβριδικά για τους διαμένοντες εκτός πόλης, κ. Αλλαμανή και Καμινιώτη, παρευρέθηκε επίσης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, Στέφανος Θεολόγης, ο οποίος δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με την Επιτροπή, προκειμένου σύντομα να ολοκληρωθεί η μόνιμη έκθεση και το μουσείο να γίνει αντάξιο των προσδοκιών και των προσπαθειών όλων.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜειωμένος ο πληθυσμός της Αλβανίας
Επόμενο άρθροΣυνεχίζει γι’ άλλη μία σεζόν ο Καθόρλα