Φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους ανοίγοντας πυρ εναντίον οχηματοπομπής πολιτικών οχημάτων με συνοδεία του στρατού και μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ στο βόρειο Μάλι, όπου οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως καταδιώκουν «τους τρομοκράτες» που διέπραξαν την επίθεση.

Η έφοδος εναντίον αρκετών δεκάδων οχημάτων έγινε την Παρασκευή στην Κομπέ, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη Γκαό, σε περιοχή που σπαράσσεται συχνά από βίαια επεισόδια, όπου οι ένοπλες δυνάμεις έχουν διεξαγάγει επανειλημμένα αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του χθες Σάββατο το βράδυ, το γενικό επιτελείο έκανε λόγο για ενέργεια «ομάδας πολλών τρομοκρατών».

Κατά τη διάρκεια μαχών, «κρυμμένοι τρομοκράτες έβαλαν εσκεμμένα στο στόχαστρο άμαχους επιβάτες» οχημάτων, σύμφωνα με το επιτελείο, κατά το οποίο τρία οχήματα χτυπήθηκαν με αποτέλεσμα να βρουν «τον θάνατο 25 άμαχοι» και να τραυματιστούν άλλοι 13, «στην πλειονότητά τους νεαροί αλλοδαποί χρυσωρύχοι» που μετέβαιναν σε χρυσωρυχείο στην Γκαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι (ΕΔΜα) «καταδιώκουν τους τρομοκράτες, δράστες της επίθεσης εναντίον της συνοδείας». Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις επέτρεψαν να εντοπιστούν «19 πτώματα τρομοκρατών που είχαν εγκαταλειφθεί» καθώς και οπλισμός, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα χθες, απολογισμός που έδωσε τοπικός αιρετός, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο για «32 νεκρούς», τόσο «πολίτες» όσο και «στρατιωτικούς».

Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου σε μη κυβερνητική οργάνωση που δρα στην περιοχή.

«Τζιχαντιστές έστησαν ενέδρα την Παρασκευή μεταξύ της Γκαό και της Ανσογκό» (βόρεια) εναντίον «οχηματοπομπής πολιτών που συνοδευόταν από στρατιωτικούς του Μάλι και (Ρώσους) μισθοφόρους της Βάγκνερ», είπε νωρίτερα στο AFP άλλος τοπικός αιρετός, που εκφράστηκε επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Επιζών, με τραύμα στο κεφάλι, είπε πως είδε ενόπλους «να ρίχνουν εναντίον της οχηματοπομπής από δυο πλευρές» και «πολλούς νεκρούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς».

Συνδικαλιστής του τομέα των μεταφορών στο Μάλι, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως «σύμφωνα με μεταφορέα που γλίτωσε, τζιχαντιστές έστησαν ενέδρα στη συνοδεία κι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των πάντων αδιακρίτως για να προκαλέσουν τον μέγιστο δυνατό αριθμό θυμάτων».

Σύμφωνα με αιρετό στο βόρειο Μάλι, τη στιγμή της επίθεσης μέλη των ΕΔΜα και μισθοφόροι της Βάγκνερ επέβαιναν σε «πάνω από δέκα οχήματα» κι είχαν αποστολή να «εγγυηθούν τη διέλευση των πολιτών» που κινούνταν με «22 μικρά λεωφορεία, έξι μεγάλα λεωφορεία και οκτώ φορτηγά».

«Τουλάχιστον πέντε φορτηγά καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), πρόσθεσε.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση ως αυτό το στάδιο.

Ο οδικός άξονας Ανσογκό-Γκαό, στο βόρειο Μάλι, έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε θέατρο επανειλημμένων επιθέσεων που αποδίδονται σε τζιχαντιστές ή συμμορίες που ληστεύουν πολίτες.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο στρατός του Μάλι, ανακοίνωσε πως συνέβαλε «αρχηγό πρώτης τάξεως» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ) και σκότωσε μαχητές του κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην περιοχή της Γκαό.

Το επιτελείο παρουσίασε τον συλληφθέντα, που κατονόμασε ως Αμπού Χας, ως «τρομοκράτη καταζητούμενο για πολύ καιρό, γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών για την ευθύνη του και τον συντονισμό πολλών από τις χειρότερες ωμότητες και καταχρήσεις εναντίον πληθυσμών στους νομούς Μενακά και Γκαό και επιθέσεων εναντίον των ΕΔΜα».

Το Μάλι παραμένει από το 2012 βυθισμένο σε σοβαρή κρίση ασφαλείας, που προκαλεί κυρίως η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο ΙΚ, καθώς και συμμορίες κακοποιών.

Τη χώρα του Σαχέλ κυβερνά στρατιωτική χούντα, έπειτα από δυο πραξικοπήματα το 2020 και το 2021. Αφότου πήραν την εξουσία, οι στρατιωτικοί τερμάτισαν την ιστορική συμμαχία της χώρας με την άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία και στράφηκαν για πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των τζιχαντιστών θέτουν υπό αμφισβήτηση τη ρητορική της χούντας, που διαβεβαιώνει πως η στρατηγική ρήξης που ακολούθησε και οι νέες συμμαχίες της καθώς και η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχουν αντιστρέψει την τάση στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι σημαντικότερες στιγμές του Δράμα – ΠΑΟΚ (video)
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ ακύρωσε τις άδειες χειρισμού απορρήτων των Μπλίνκεν και Σάλιβαν