Η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε την Τετάρτη 12/2, ότι αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους μέχρι το Σάββατο, θα εξαπολύσει «νέο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επιτρέψει να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή.

Λίγη ώρα πριν από την προειδοποίηση αυτή του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, του Ισραέλ Κατς, η Χαμάς τόνιζε πως δεν θα υποχωρήσει, εξαιτίας «απειλών» από πλευράς της αμερικανικής και της ισραηλινής κυβέρνησης για την επανέναρξη του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αίγυπτος και το Κατάρ μεσολαβούν στο μεταξύ σε διαπραγματεύσεις για να σωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου και θεωρητικά έχει διάρκεια 42 ημερών. Η Χαμάς έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο.

Η ανακωχή επέτρεψε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες έπειτα από 15 μήνες πολέμου και να γίνουν πέντε ανταλλαγές ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Όμως η απειλή της Χαμάς να μην απελευθερώσει, όπως προβλέπεται, ομάδα ομήρων το Σάββατο (15/2), ως απάντηση στην παραβίαση των όρων της συμφωνίας από το Ισραήλ, κι έπειτα οι απειλές Νετανιάχου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, να ξαναρχίσει τον πόλεμο, εγείρουν έντονη ανησυχία πως οι επόμενες φάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός θα καταρρεύσουν, πριν ακόμη οριστικοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ισραηλινούς ομήρους ως το Σάββατο, θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης (…) όπως υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος», διαμήνυσε χαρακτηριστικά χτες ο Ισραέλ Κατς. «Ο νέος πόλεμος στη Γάζα θα έχει διαφορετική ένταση από αυτόν πριν από την κατάπαυση του πυρός (…) θα επιτρέψει επίσης να αποκτήσει σώμα και οστά το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τη Γάζα», πρόσθεσε.

Το σχέδιο του Ρεπουμπλικάνου, που επαινέθηκε από πλευράς Ισραήλ και πυροδότησε κατακραυγή στον υπόλοιπο κόσμο, προβλέπει η Λωρίδα της Γάζας να τεθεί υπό αμερικανικό «έλεγχο» και οι 2,4 εκατ. κάτοικοι του θύλακα να εκτοπιστούν στην Αίγυπτο ή στην Ιορδανία για να ανοικοδομηθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε πως θα ήταν «καλύτερο και πιο εντυπωσιακό» να φύγουν όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, είπε χθες η εκπρόσωπός του σχολιάζοντας την επίσκεψη του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, που δηλώνει πως εναντιώνεται στο σχέδιο Τραμπ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Άραβες ηγέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους μας ως το μεσημέρι του Σαββάτου, η κατάπαυση του πυρός θα λάβει τέλος» και ο ισραηλινός στρατός «θα ξαναρχίσει εντατικές επιχειρήσεις ωσότου να έχει νικηθεί οριστικά η Χαμάς», διεμήνυσε παράλληλα και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου την Τρίτη (11/2) — χωρίς να ξεκαθαρίσει αν αναφερόταν σε όλους τους ομήρους ή τη μικρή ομάδα που υποτίθεται πως θα αφεθεί ελεύθερη το Σάββατο.

Ο Χαζέμ Κάσεμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, υπογράμμισε χθες πως η οργάνωση δεν «αποδέχεται» τις «αμερικανικές και ισραηλινές απειλές» και πρόσθεσε πως το Ισραήλ οφείλει «να εφαρμόσει πλήρως» τη συμφωνία. Παράλληλα κάλεσε να οργανωθούν «πορείες αλληλεγγύης» σε όλο τον κόσμο στα τέλη της εβδομάδας σε ένδειξη καταγγελίας του αμερικανικού σχεδίου.

Σημειώνεται πάντως ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από τη Δευτέρα στέλνουν ενισχύσεις σε τομείς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Χθες, ανέφεραν ότι διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα εναντίον δυο προσώπων που προσπαθούσαν να ανακτήσουν drone στη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσουν την τύχη τους.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Η Χαμάς αποδίδει το γεγονός αυτό στην «συνεχή παρακώλυση» του Ισραήλ που θέλει να «σαμποτάρει» τη συμφωνία. Από την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας έχουν απελευθερωθεί 16 ισραηλινοί όμηροι και πέντε ταϊλανδοί εργάτες γης —δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία—, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 765 παλαιστινίων κρατουμένων. Η απελευθέρωση την 8η Φεβρουαρίου τριών αποστεωμένων ομήρων προκάλεσε σοκ στο Ισραήλ.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), που διαδραματίζει καίριο ρόλο, παραλαμβάνει τους ομήρους όταν αφήνονται ελεύθεροι, εξόρκισε χθες Τετάρτη τα δυο μέρη να συνεχίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας πως «χιλιάδες ζωές εξαρτώνται από αυτό».

Στη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός υποτίθεται ότι θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες όμηροι και θα τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν στην έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, παραμένουν ακόμη 73 όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 35 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η τρίτη και τελευταία φάση της συμφωνίας θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, εγχείρημα γιγαντιαίων διαστάσεων που ο ΟΗΕ υπολογίζει πως θα κοστίσει τουλάχιστον 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒαράν: «Ο Ρονάλντο με ενέπνευσε πάρα πολύ σε όλη την καριέρα μου»
Επόμενο άρθροΒάσια Τριφύλλη: «Ο άντρας μου θα μπορούσε να θεωρηθεί και παιδεραστής της εποχής»