Επιβεβαιώθηκε «εκατό τοις εκατό» η αληθινή ταυτότητα του διαβόητου δολοφόνου, ύστερα από σχεδόν 140 χρόνια.
Αριστερά, σκίτσο της αστυνομίας του 23χρονου Πολωνού κουρέα Ααρών Κοσμίνσκι, και δεξιά, το πρόσωπο του διαβόητου δολοφόνο από υπολογιστή. Image: Supplied
v
ΕΝΑΣ 23χρονος Πολωνός κουρέας, ο Ααρών Κοσμίνσκι, επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο διαβόητος δολοφόνος του Γουάιτ-τσάπελ, που το 1888 έσφαξε τουλάχιστον πέντε γυναίκες στα σκοτεινά δρομάκια του East End του Λονδίνου και έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι Jack the Ripper. Ο Αντεροβγάλτης δεν πιάστηκε ποτέ, ενώ έχουν διατυπωθεί πολλές εικασίες σχετικά με την ταυτότητά του.
Το 2019, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, πραγματοποιώντας την «πιο προηγμένη μελέτη μέχρι σήμερα σχετικά με αυτή την υπόθεση», βρήκαν την ταυτότητα του κατά συρροή δολοφόνου, χρησιμοποιώντας τα «μόνα εναπομείναντα φυσικά στοιχεία που συνδέονται με τους φόνους» – DNA που βρέθηκε σε ένα σάλι δίπλα στο ακρωτηριασμένο σώμα ενός από τα θύματά του.
Συγκεκριμένα, το σάλι που ανέλυσαν οι επιστήμονες βρέθηκε δίπλα στο τέταρτο θύμα του δολοφόνου, την Κάθριν Έντοους (Catherine Eddowes), και είναι γεμάτο με το αίμα και το σπέρμα του δολοφόνου.
ν
![](https://www.newsvolos.com/wp-content/uploads/2025/02/452513a959e42e7eca73697078.jpg)
Αστυνομικοί ανακαλύπτουν το πτώμα της Κάθριν Έντοους μπροστά από έναν εκδοτικό οίκο. Γκραβούρα εποχής (30 Σεπτεμβρίου 1888). Image: Supplied
ν
Ο Ααρών Κοσμίνσκι ζούσε με τα δυο αδέρφια του και την αδερφή του στην οδό Γκρίνφιλντ, μόλις 200 μέτρα μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε νεκρό το τρίτο του θύμα, η Ελίζαμπεθ Στριντ (Elizabeth Strid), σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές που έκαναν εξαγωγή και ανάλυση του DNA δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Forensic Sciences.
Η αρχή έγινε γύρω στο 2007 από τον συγγραφέα Ράσελ Έντουαρντς, ο οποίος αγόρασε το αιματοβαμμένο μεταξωτό σάλι της Κάθριν Έντοους, η οποία ήταν μοδίστρα. Το σάλι φυλασσόταν στο Black Museum της Σκότλαντ Γιαρντ.
Το 2014, ο Έντουαρντς βρήκε έναν μοριακό βιολόγο ειδικευμένο στην εγκληματολογία, τον δρα Jari Louhelainen, Ανώτερο Λέκτορα στη Μοριακή Βιολογία στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ.
ν
![](https://www.newsvolos.com/wp-content/uploads/2025/02/562513a959e42e7eca73697078.jpg)
Ο Ράσελ Έντουαρντς (αριστερά) και ο δρ Jari Louhelainen εξετάζουν το σάλι της Κάθριν Έντοους το 2014. Image: Supplied
ν
![](https://www.newsvolos.com/wp-content/uploads/2025/02/672513a959e42e7eca73697078.jpg)
Το αιματοβαμμένο μεταξωτό σάλι που βρέθηκε κοντά στο πτώμα της Κάθριν Έντοους. Image: Supplied
ν
Ύστερα από έρευνες ετών, με αναλύσεις μιτοχονδριακού DNA (το οποίο μεταβιβάζεται από τη μητέρα στην κόρη προς τους κατιόντες) και την εξαγωγή DNA από επιθηλιακά κύτταρα μέσα στις κηλίδες του σπέρματος, που υπήρχε στο σάλι, από έναν άλλον ειδικό επιστήμονα του Πανεπιστήμιο John Moores, τον Οκτώβριο του 2024 έγινε ταυτοποίηση του DNA από το σάλι με το DNA του Πολωνού μετανάστη Ααρών Κοσμίνσκι, χάρη στο δείγμα αίματος που έδωσε μια συγγενής του Κοσμίνσκι που ζει σήμερα στην Πολωνία.
Πρόσφατα, στο τέλος του Ιανουαρίου 2025, έγινε η οριστική ταυτοποίηση των δειγμάτων DNA, έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία έπειτα από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτός από τις δυο γυναίκες που αναφέρθηκαν (Έντοους και Στριντ), ο Ταζκ ο Αντεροβγάλτης αφαίρεσε επίσης τις ζωές της Μαίρη Αν Νίκολς (Mary Ann Nichols), της Άνι Τσάπμαν (Annie Chapman) και της Μαίρη Τζέιν Κέλι (Mary Jane Kelly) με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο, κερδίζοντας το απαίσιο παρατσούκλι του.
ν
![](https://www.newsvolos.com/wp-content/uploads/2025/02/782513a959e42e7eca73697078.jpg)
Ο αστυφύλακας Neil βρίσκει το σώμα της Mary Ann Nichols στο Buck’s Row. Image: Supplied
ν
Ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης
Όπως αποκαλύφθηκε από την ανάλυση ινών από το σάλι, το μεταξωτό αυτό κομμάτι υφάσματος, που χρησίμευε για να σκεπάζει τους ώμους και την πλάτη, δεν ανήκε στο θύμα, την Κάθριν Έντοους, αλλά στον δολοφόνο!
Όπως αποδείχτηκε, το σάλι είχε κατασκευαστεί στη Ρωσία, τη δεκαετία του 1820, πιθανότατα σε ένα διάσημο ρωσικό εργοστάσιο, το Pavlovsky Posad. Ο Αντεροβγάλτης είχε χρησιμοποιήσει το μεταξωτό σάλι ως δόλωμα για να παρασύρει την Έντοους, η οποία ήταν τόσο φτωχή ώστε είχε βάλει ενέχυρο ακόμη και τα παπούτσια της!
Ο εκτελεστής, ο 23χρονος Πολωνός κουρέας Ααρών Κοσμίνσκι, είχε γεννηθεί στη Ρωσία, καθώς τότε η Πολωνία ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στη δεκαετία του 1860, από φτωχούς Εβραίους γονείς, και το 1881 μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αγγλία, καθώς στη Ρωσία υπήρχε μεγάλος αντισημιτισμός. Από το 1881 έως το 1884, υπήρξαν περισσότερες από 200 επιθέσεις κατά των Εβραίων στη Ρωσία, στη διάρκεια των οποίων πολλές Εβραίες βιάστηκαν.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο Κοσμίνσκι μπορεί να είδε να βιάζονται η μητέρα ή η αδελφή του, ή κάποιο άλλο συγγενικό του πρόσωπο, και αυτό διατάραξε την ψυχική του υγεία, κάνοντάς τον ένα ασταθές άτομο ικανό να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα.
ν
![](https://www.newsvolos.com/wp-content/uploads/2025/02/892513a959e42e7eca73697078.jpg)
Το μαχαίρι που λέγεται ότι χρησιμοποιούσε στους φόνους ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σε έκθεση του 2008 στο Λονδίνο. Image: Supplied
ν
![](https://www.newsvolos.com/wp-content/uploads/2025/02/932513a959e42e7eca73697078.jpg)
Το DNA του 23χρονου Πολωνού μετανάστη Ααρών Κοσμίνσκι βρέθηκε στο ματωμένο σάλι της Κάθριν Έντοους. Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης συνήθιζε να ακρωτηριάζει τα θύματα του. Image: Supplied
ν
Μέχρι σήμερα έχουν κατονομαστεί περισσότερα από 100 άτομα ως ύποπτα για τους φόνους, ενώ ακόμη και η βασίλισσα Βικτώρια είχε σχηματίσει τη δική της θεωρία, λέγοντας ότι ο Αντεροβγάλτης πρέπει να ήταν χασάπης.
Οι δολοφονίες έγιναν μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου 1888. Το γεγονός ότι γίνονταν τα Σαββατοκύριακα ή τις επίσημες αργίες, υποδηλώνει ότι ο δολοφόνος ήταν κάποιος εργαζόμενος και ότι έμενε κοντά στον τόπο των δολοφονιών. Ωστόσο, οι έρευνες εκείνη την εποχή αποδείχθηκαν άκαρπες.
Οι πιο συχνά αναφερόμενοι ύποπτοι είναι ο Montague Druitt, δικηγόρος και δάσκαλος με ενδιαφέρον για τη χειρουργική, ο οποίος λέγεται ότι ήταν παράφρων και που εξαφανίστηκε μετά τους τελευταίους φόνους και αργότερα βρέθηκε νεκρός. Ο Michael Ostrog, Ρώσος εγκληματίας και γιατρός που είχε νοσηλευτεί σε άσυλο λόγω των ανθρωποκτονικών του τάσεων. Ο Ααρών Κοσμίνσκι, ο Πολωνο-Εβραίος κουρέας και κάτοικος του Whitechapel, ο οποίος ήταν γνωστό ότι είχε μεγάλη εχθρότητα με τις γυναίκες (ιδιαίτερα τις ιερόδουλες) και που νοσηλεύτηκε σε άσυλο αρκετούς μήνες μετά τον τελευταίο φόνο. Επίσης αρκετοί επώνυμοι Λονδρέζοι της εποχής, όπως ο ζωγράφος Walter Sickert και ο γιατρός Σερ William Gull.
Το άρθρο Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του μετά από 140 χρόνια – Youmagazine.