Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με τον πρόεδρο της Συρίας, Μασάρ αλ ‘Ασαντ, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Η Συρία θα μπορέσει να λύσει άλλα προβλήματά της πιο εύκολα αν υπάρξει λύση με τον τρόπο που θέλει η Τουρκία» ανέφερε.

Όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συνομιλίες διεξάγονται ήδη έμμεσα εδώ και αρκετό καιρό, «έχουμε συναντηθεί σε διάφορα σχήματα, υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνοντας ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης έχουν ανασταλεί από το 2017, ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Αστάνα, και υπάρχει σήμερα μια κατάσταση σιωπής, τόνισε πως «σε αυτή την ατμόσφαιρα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να επιλυθούν ορισμένα θέματα μόνιμα».

«Πιστεύω ότι η Συρία θα μπορέσει να λύσει άλλα προβλήματά της πιο εύκολα αν υπάρξει λύση στο θέμα της Συρίας με τον τρόπο που θέλει η Τουρκία. Τα θέματα που αφορούν την Τουρκία είναι οι πρόσφυγες και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είπε Χακάν Φιντάν. Η ‘Αγκυρα ζητά την απομάκρυνση από τη βόρεια Συρία της οργάνωσης YPG και της πολιτοφυλακής της οποίας ηγείται, καθώς χαρακτηρίζει την οργάνωση τρομοκρατική και την κατηγορεί ότι συνδέεται με το ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG προκαλεί μελλοντικούς κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Υπάρχει εντατικός συντονισμός. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να μην προχωρήσει το πρόβλημα, να μην υπάρξουν συγκρούσεις, να μην γίνουν περισσότεροι άνθρωποι πρόσφυγες» προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚαταγγελία «βόμβα» μετόχου των ΚΤΕΛ Πέλλας: «Μας παίρνουν τα λεωφορεία με παράνομες μεθοδεύσεις»
Επόμενο άρθροΒασικός ο Παυλίδης στο ντεμπούτο του στο Champions League