Η νέα Εθνική υπό τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναμένεται να  μην έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώςαφενός η δεξαμενή είναι μικρή ,αφετέρου ο Πογιέτ είχε πάρει ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε σε Έλληνα ποδοσφαιριστή. Έτσι δεν αναμένουμε νέα εγχώρια πρόσωπα πέραν του δεδομένου, Γιώργου Βαγιαννίδη ο οποίος έφτασε μάλιστα να φορά επί Αλόνσο το περιβραχιόνιο των πράσινων, ίσως του Κώτσιρα και του τρίτου τερματοφύλακα, που μπορεί όμως να είναι και απ’ το εξωτερικό, πχ Μπάρκας. Με αφορμή την πάσα της Μπενφίκα αποκαλύπτουμε τι θα συμβεί  στα πρώτα δυο παιχνίδια του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με διασταυρωμένες πηγές ο Χρήστος Ζαφείρης της Σλάβια Πράγας που επέλεξε Ελλάδα αντί Νορβηγίας- όπως αποκαλύψαμε προ ημερών το ertsports.gr– είναι στο μεταίχμιο ,αφού θέλει διακαώς να φορέσει τα γαλανόλευκα ,όμως η διαδικασία απαιτεί χρόνο, καθώς εμπλέκονται πολλά μέρη ,ήτοι η ΕΠΟ, η Π.Ο Νορβηγίας, ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ και βέβαια οι ελληνικές αρχές για ανανέωση του διαβατηρίου .Οι αρμόδιοι της Ομοσπονδίας ξεκίνησαν ήδη αγώνα δρόμου, μετά τη συνομιλία Γιοβάνοβιτς-Ζαφείρη ,όμως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για τον νεαρό Robokop.Ο διεθνής Έλληνας μέσος με όλες τις μικρές νορβηγικές Εθνικές δείχνει απαραίτητος όσο ποτέ για τη μεσαία γραμμή της Εθνικής, μια μεσαία γραμμή που είναι η μαύρη τρύπα της ομάδας. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, πως αυτή τη στιγμή ο μόνος αξιόπιστος ανασταλτικά είναι ο βραχύσωμος άσος της Κάρντιφ,ο 30χρονος Μανώλης Σιώπης. Πέραν του Εβρίτη υπάρχει χάος, αφού ο Κουρμπέλης μόλις εχθές βρήκε ομάδα, ο Αλεξανδρόπουλος ψάχνει την ευκαιρία του στο Βέλγιο, ενώ ο Γαλανόπουλος ψάχνει τη δική του στην ΑΕΚ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως με το καλημέρα ο νέος Ομοσπονδιακός τεχνικός είδε τη μαύρη τρύπα , γι’ αυτό έγινε προσπάθεια να πειστεί ο 21χρονος Χρήστος Ζαφείρης. Μόλις ξεπεραστούν τα τυπικά ο Ζαφείρης με την ποιότητα που διαθέτει μοιάζει να καπαρώνει μια θέση στην πολύπαθη μεσαία γραμμή. Πάντως δείχνει δύσκολο να τον δούμε να παίζει τον Σεπτέμβριο.

Ο έτερος του εξωτερικού, ο 17χρονος Κώστας Καρέτσας ,δεν είναι στις κλήσεις ,καθώς το τοπίο είναι θολό. Ναι μεν άκουσε με προσοχή τους απεσταλμένους της ΕΠΟ να του εξηγούν το πλάνο ,όμως το νεαρό της ηλικίας του ,η διάθεση εξέλιξής του σε ανώτερο επίπεδο ,όπως είναι στην ανώτερη από εμάς  Εθνική Βελγίου, καθιστά το θέμα δύσκολο στην παρούσα χρονική στιγμή. Επί της ουσίας είναι δύσκολα διαχειρίσιμο και για τον Γιοβάνοβιτς ,καθώς το ελληνικό αστέρι του Βελγίου πρώτον έχει μπροστά του τρία χρόνια να επιλέξει ,αλλά και τώρα να επέλεγε ,δεν είναι σίγουρο, πως ο Ομοσπονδιακός τεχνικός θα έπαιρνε την ευθύνη να τον χρησιμοποιεί ως βασικό στην Ανδρών. Ο Καρέτσας που προσφάτως δεν έκρυψε  την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα θέλει Εθνική Ελλάδος, αλλά δεν βιάζεται κιόλας..

Έτσι η Εθνική θα πορευτεί προσώρας άνευ Καρέτσα και δίνει μάχη με το χρόνο για τον Ζαφείρη ενόψει των αγώνων με Φινλανδία εντός και Ιρλανδία εκτός.

Στις κλήσεις του εξωτερικού σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή έχουν λάβει κλήση οι Βλαχοδήμος(Νιούκαστλ),Τσιμίκας(Λίβερπουλ),Γιαννούλης(Άουγκσμπουργκ).Μαυροπάνος(Γουέστ Χαμ),Χατζηδιάκος(Κάλιαρι),Σιώπης(Κάρντιφ),Παυλίδης(Μπενφίκα),Γιακουμάκης(Κρούζ Αζούλ),Τζόλης(Μπρύζ).Κουλιεράκης(ΠΑΟΚ –Βόλφσμπουργκ),και Πέλκας(Μπασάκ σεχίρ),και η εκπληξη ,Δουβικας(Θελτα) Ερωτηματικό υπάρχει για τους Μπουχαλάκη ,Σάλιακα.

Κατά τα άλλα ο Γιοβάνοβιτς πρέπει να λύσει αρκετούς γρίφους για θέσεις και πρόσωπα των εγχώριων διεθνών.

Κατ’ αρχάς το γρίφο των γκολπόστ, αφού ρεζέρβα παραμένει και στη Νιούκαστλ ο βασικός στην Εθνική ,Βλαχοδήμος. Σε ρεζέρβα στον Ολυμπιακό έχει μετατραπεί και ο Νο2 στη Εθνική ,Πασχαλάκης, ενώ ο Νο3 ,Αθανασιάδης είναι σε ιδιότυπη καραντίνα στην ΑΕΚ!

Ο δεύτερος γρίφος αφορά τη θέση αριστερά στην άμυνα. Ο Τσιμίκας παραμένει με ελάχιστα ματς στη Λίβερπουλ, ενώ ο Γιαννούλης άργησε να βρει ομάδα όποτε, ούτε αυτός θα ‘χει το σωστό ρυθμό.

Ο τρίτος αφορά την απέναντι θέση αυτή του δεξιού μπακ.

Ο Πογιέτ είχε ως βασικό τον Μπάλντογκ ο οποίος ήλθε μεν στον Παναθηναϊκό, όμως έχασε χρόνο στην προετοιμασία και παράλληλα βλέπει την πλάτη του Βαγιαννίδη ,τον οποίο ο Πογιέτ δεν πίστεψε. Ο Μπάλντογκ να σημειώσουμε ,πως βαδίζει ήδη στα 32 χρόνια. Υπάρχει επίσης και ο Ρότα που ήταν μπακ απ του Μπάλντογκ επι Πογιέτ, ο Ρότα  που αμφισβητείται διαρκώς ,όμως καπάρωσε τη θέση βασικού στην ΑΕΚ με καλές εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά ματς. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή Σάλιακα που καλούσε ο Πογιέτ ,όμως ήταν τρίτη του επιλογή.

Ο τέταρτος γρίφος του Ιβάν αφορά τη θέση πίσω απ’ τα φόρ, με τον Φορτούνη να μην απαντά  για τυχόν επιστροφή. Έτσι καλείται να αποφασίσει, αν θα διατηρήσει τον untouchable Μπακασέτα τον οποίο να θυμίσουμε, πως δεν πρόλαβε στον ΠΑΟ ,αφού αμφότεροι έκαναν αντίθετη διαδρομή. Ο Πογιέτ σημειώνω ,πως προτίμησε τον Μπακασέτα χάνοντας ουσιαστικά τον Φορτούνη. Πορεύτηκε με την επιλογή του και πέθανε μ’ αυτή ,καθώς η ιστορία είχε δραματικό τέλος ,αφού ο αρχηγός ήταν ο μοιραίος στο μπαράζ με τη Γεωργία, καθώς αστόχησε στο πρώτο πέναλτυ στην Τυφλίδα.

Με δεδομένη την διάθεση φρεσκαρίσματος, καθώς ο Κωνσταντέλιας μεγάλωσε και  χρίστηκε ήδη πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ, ενώ και ο Τζόλης δείχνει έτοιμος για βασικός  με την μεταγραφή του στη Μπριζ, ο 61χρονος Σερβοέλληνας εκλέκτορας καλείται να αποφασίσει και δη άμεσα.

Ο πέμπτος και δυσκολότερος  γρίφος αφορά τη φανέλα με το Νο 9. Ένας τετραπλος γρίφος, αφού Ιωαννίδης, Παυλίδης ,Γιακουμάκης και Δουβίκας ερίζουν για τη θέση βασικούΟ Πογιέτ τόλμησε το 2023 και έχρισε βασικό τον Φώτη Ιωαννίδη ,τη στιγμή που ο Γιοβάνοβιτς τον πρώτο χρόνο στους πράσινους προτιμούσε βασικό τον Σπόραρ τον οποίο πήγε στο τριφύλι. Ο Ιωαννίδης με την ώθηση πέρυσι του Πογιέτ έκανε limit up και πλέον σφάζονται στην ποδιά του ομάδες με ποσά κοντά στα 30εκ ευρώ, όμως έχασε την προετοιμασία λόγω τραυματισμού στο φιλικό της Εθνικής με τη Γερμανία πριν το EURO, και δείχνει ανέτοιμος!

Απ’ την άλλη η Μπενφίκα  ξόδεψε 25 εκ. ευρώ αποκτώντας τον κίλερ Παυλίδη που ματώνει μεν τα δίχτυα με όλους ,όμως με την Εθνική συμβαίνει το αντίθετο. Είναι όμως σπουδαίος φορ και βασικός τα τελευταία 4χρόνια. Ο Γιακουμάκης επίσης ανάγκασε την Kρουζ Αζούλ να ξοδέψει 10εκ. να τον πάρει απ’ το MLS. Υπάρχει και ο Δουβίκας που όσο δεν βρίσκει θέση βασικού στην πρεμιέρα ,τόσο χάνει μέτρα για τη θέση βασικού, όμως είναι στράικερ, εκτελεστής και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικός.

Τέλος, ο νέος προπονητής καλείται να αποφασίσει και το περίφημο σύστημα και όταν το πράξει, θα καταλάβουν οι παίκτες ποιοι θα παίζουν βασικοί.

Νέα αρχή λοιπόν, νέα βάσανα ,με μια Εθνική ήδη βασανισμένη, καθώς μόλις είπε αντίο ο σπουδαίος, Γιώργος Καραγκούνης το 2014 στη Βραζιλία, είπε αντίο και η Εθνική απ’ τα τελικά των μεγάλων διοργανώσεων. Ο Καραγκούνης, ειρήσθω εν παρόδω, σαν εχθές φορούσε για πρώτη φορά το εθνόσημο με την Ανδρών στην Καβάλα σε ένα φιλικό με το Ελ Σαλβαντόρ...

Επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΙΣΙΩΒΑΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαράταση για υποβολή αιτήσεων αποζημιώσεων από επιχειρήσεις ζητούν οι φοροτεχνικοί
Επόμενο άρθροΣεξουαλική παρενόχληση κατήγγειλε Γάλλος τουρίστας