Απάντηση σε ανάρτηση του Συλλόγου ΣΙΜΕΑ στον απόηχο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα

Σ’ ανοιχτή επιστολή, με αφορμή τα όσα καταλόγισε ο ΣΙΜΕΑ για απόκρυψη της συμβολής του ΕΑΜ στην Εθνική Αντίσταση , πριν από 10ημέρες, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το Ολοκαύτωμα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών αναφέρει τα εξής:

«Ως πρόεδρος και εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την έντονη πικρία μου για την αδικαιολόγητη στοχοποίηση της Κοινότητάς μας, η οποία βασίστηκε σε άδικες και ανυπόστατες αναφορές. Η στοχοποίηση αυτή δεν προήλθε μόνο από το σύλλογο ΣΙΜΕΑ και μια μεμονωμένη δημοσίευση σε κοινωνικό δίκτυο που έπεσε στην αντίληψή μου, αλλά ενισχύθηκε και από τα πολυάριθμα σχόλια που ακολούθησαν, ακόμη και από φίλους, σχετικά με τις εκδηλώσεις της «Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» (2 & 3.2.2025).

Ο ΣΙΜΕΑ, σε ανάρτηση στις 3/2/2025, κατηγόρησε τη διοίκηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου ότι δεν αναγνωρίζει τη συμβολή του ΕΑΜ στην Εθνική Αντίσταση, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Αν οι λέξεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είναι απαγορευμένες στις εκδηλώσεις τους, ας μας το πουν…». Ο ισχυρισμός ότι η Ι.Κ. Βόλου παρακάμπτει τον ρόλο της Εθνικής Αντίστασης, και ειδικά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στη διάσωση Βολιωτών Εβραίων είναι ανακριβής. Ο κρίσιμος ρόλος της Εαμικής Αντίστασης έχει τονιστεί επανειλημμένα σε εκδηλώσεις, ομιλίες και έντυπα, ενώ πολλοί Εβραίοι ήταν μέλη αυτών των οργανώσεων. Προσωπικά, ανέφερα το ΕΑΜ και στην περσινή μου ομιλία, καθώς και στον αφιερωματικό τόμο για τη Μαγνησία στη δεκαετία του 1940 (εκδ. εφ. Μαγνησίας, Οκτώβριος 2024, σελ. 213). Η Διοίκηση της Κοινότητάς μας έχει συνέχεια και δεν δεχόμαστε υπαινιγμούς περί «αλλαγής στάσης» στην οφειλή προς την Εαμική Αντίσταση, ούτε υποδείξεις προς «φρονηματισμό» Ως πρόεδρος από το 2005 και πρώην γεν. γραμματέας (1975-2005), συναποφάσιζα και συνυπέγραφα όλα τα σχετικά έγγραφα αναγνώρισης της οφειλής.

Να υπενθυμίσω ενδεικτικά:

Όταν απεβίωσε ο Παναγιώτης Οικονόμου στις 13/6/2003, μέλος του ΕΑΜ και φίλος της Ι.Κ.Β., εκδόθηκε ψήφισμα υπογεγραμμένο από τον τότε πρόεδρο, τον αείμνηστο Ρ. Φρεζή και εμένα, ως γενικού γραμματέα.

Σε όλες τις εκδόσεις της Κοινότητας από το 2003 έως σήμερα με τη «Σύντομη Ιστορική Αναδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητάς Βόλου» γίνεται αναφορά στην Εθνική Αντίσταση και το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

το 2006 στην Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος στο κτήριο Σπίρερ τιμήθηκαν οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ ,Ένωση Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και ο Κώστας Μπελογιάννης ειδικός Γραμματέας της Νομαρχιακής επιτροπής του ΕΑΜ.

Το Νοέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, η αφιερωματική έκθεση στην Εθνική Αντίσταση με τίτλο «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση».

Πιο πρόσφατα διοργανώσαμε στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (5/2023) περιοδική έκθεση για τους Εβραίους του Βόλου, όπου τονίστηκε ιδιαίτερα η συμμετοχή αρκετών από αυτούς στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και τη βοήθεια που προσέφεραν αυτές οι οργανώσεις.

Η Ι.Κ.Β τιμά τον ΣΙΜΕΑ έμπρακτα αφού μέλη της συμμετέχουν σε αυτόν- συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου. Τιμώντας δε τον σύλλογο, ως εκπρόσωπο της Εθνικής αντίστασης καλούμε εκπρόσωπό του να ανάψει το πρώτο κερί στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα.

Στον ιστορικό κ. Ιάσονα Χανδρινό η Ι.Κ.Β. απεύθυνε πρόταση να συγγράψει το φετινό αφιερωματικό έντυπο που διανεμήθηκε την Κυριακή 2/2/2025 στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου. Και φυσικά η Κοινότητα συμφωνεί με το περιεχόμενό του γι’ αυτό και παρέλκει κάθε αιχμή προς αυτό.

Αν η δημοσίευση του ΣΙΜΕΑ έγινε λόγω της ομιλίας του κ. Βίκτωρ Βιτάλ, που σημειωτέον έλαβε θετικά σχόλια από πολλούς, να διευκρινίσω ότι δεν λογοκρίνουμε ομιλητές ούτε ζητούμε προέγκριση του λόγου τους. Στην ομιλία του ο κ. Βιτάλ αναφέρθηκε σαφώς στο ρόλο του λαού και της Εθνικής Αντίστασης.

Ο τίτλος της ομιλίας του κ. Βιτάλ «Ποτέ Ξανά, έχουν στ’ αλήθεια νόημα αυτές οι λέξεις σήμερα;», δικαιολογεί την αναφορά στα γεγονότα της Μ. Ανατολής και στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, σε φεστιβάλ ειρήνης από μια ακραία ισλαμιστική ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Στα δεινά που υπέστησαν και ακόμα υφίστανται τα θύματα από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ένας λαός που έχει βιώσει αμέτρητες δοκιμασίες, με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα, δικαιούται τουλάχιστον να είναι ευαίσθητος σε τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις, ειδικά όταν το Ποτέ Ξανά που φωνάζουμε όλοι ΔΕΝ γίνεται πράξη. Ο χαμός αμάχων είναι θλιβερός, αλλά δεν μπορεί να είναι επιλεκτικός. Δεν πρέπει να επιρρίπτεται πάντα η ευθύνη στη μια πλευρά, αγνοώντας ή παραποιώντας τα γεγονότα που οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα. Επίσης, οι Έλληνες Εβραίοι δεν μπορούν να κατηγορούνται για την πολιτική του Ισραήλ, καθώς αυτή καθορίζεται από τους Ισραηλινούς πολίτες, Εβραίους και Άραβες (περίπου 25% του πληθυσμού, με πλήρη δικαιώματα).

Η μεμονωμένη δημοσίευση σε κοινωνικό δίκτυο που τράβηξε την προσοχή μου, για την οποία έκανα λόγο αρχικά, ανέφερε ότι τα παιδιά στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα (3/2/2025) βροντοφώναξαν «Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα, Ποτέ ξανά όμως και γενοκτονία στη Γάζα, ποτέ ξανά νεκροί στην Ουκρανία, ποτέ ξανά Πόλεμος». Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από πολλούς παρευρισκόμενους, ούτε το άκουσα και εγώ. Επομένως, το θεωρώ ανακριβές και αναπόδεικτο. Αν το «βροντοφώναξαν» ήταν αλληγορικό, τότε δεν πρέπει να συνδέεται με «όμως», γιατί οδηγεί σε παραπλανητικές συγκρίσεις και εξισώσεις. Ελπίζω να μην έγινε σκόπιμα.Φαινομενικά άκακες ανακοινώσεις, όπως οι παραπάνω, συνοδεύονται από φανατικά και αντισημιτικά σχόλια. Άραγε, οι συντάκτες συμφωνούν με αυτά; Κάπως έτσι πέφτει νερό στο μύλο των φανατικών που στοχοποιούν όλους τους εβραίους του κόσμου, που φωνάζουν «from the river to the sea», χωρίς να έχουν ιδέα ποιο ποτάμι και ποια θάλασσα. Από τον ποταμό Ιορδάνη έως τη Μεσόγειο θάλασσα, που σημαίνει αφανισμό ενός λαού. Ελπίζω οι καλόπιστοι αναγνώστες να αναγνωρίσουν την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων μου. Προσωπικά, δεν σκοπεύω να επανέλθω στο θέμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο τελευταίο «αντίο» στον Πάνο Τουλιάτο – Συντετριμμένη η Μαίρη Βιδάλη
Επόμενο άρθροSold out το ΣΕΦ για το ντέρμπι “αιωνίων”