Είναι γνωστή η κουλτούρα που επικρατεί στην Αμερική σε ότι αφορά την κατοχή όπλων.

Ένα από τα πιο δημοφιλή όπλα που κυκλοφορούν είναι και το AR-15, το ημιαυτόματο όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης Τόμας Μάθιου Κρουκς, στην απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψήφιου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όπλο, οι πρώτες εκδόσεις του οποίου έγιναν διαθέσιμες τη δεκαετία του 1950, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μεταξύ των Αμερικανών κατόχων όπλων, με δεκάδες εκατομμύρια να κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ένας στους 20 Αμερικανούς κατέχει ένα τέτοιο όπλο. Η δημοτικότητα του όπλου είναι τέτοια που ώθησε ακόμη και ορισμένους συντηρητικούς νομοθέτες να προσπαθήσουν να χαρακτηρίσουν επίσημα το AR-15 ως «το Εθνικό όπλο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ημιαυτόματο AR-15, έχει χρησιμοποιηθεί  σε αρκετές περιπτώσεις μαζικών πυροβολισμών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων θανατηφόρων περιστατικών στο Λούισβιλ το Νάσβιλ και το Ουβάλντε του Τέξας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στατιστικές δείχνουν ότι όπλα τύπου AR-15 έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλούς από τους πλέον θανατηφόρους μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ.

Αλλά τι ακριβώς είναι ένα AR-15 και γιατί είναι τόσο διαδεδομένο;

Η ιστορία του AR-15

Το AR-15 αναπτύχθηκε για πρώτη φορά ως ημιαυτόματο τουφέκι για πολίτες τη δεκαετία του 1950 από την Armalite, μια αμερικανική εταιρεία από την οποία πήρε το όνομά του το “AR”. Το 1959, το σχέδιο του όπλου πουλήθηκε σε μια άλλη εταιρεία, την Colt, η οποία σύντομα το προσάρμοσε σε μια στρατιωτική, πλήρως αυτόματη έκδοση γνωστή ως M-16.

Το όπλο εισήλθε για πρώτη φορά σε υπηρεσία πρώτης γραμμής, για τις ανάγκες του   με τον αμερικανικού στρατού, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στα πρώτα στάδια του πολέμου του Βιετνάμ.

Ενώ το τουφέκι δεν ήταν αρχικά δημοφιλές μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων, λόγω συχνών προβλημάτων εμπλοκής, η παραγωγή επεκτάθηκε και το 1969, με μια τροποποιημένη έκδοση, το M16A1, το οποίο έγινε το βασικό όπλο υπηρεσίας σε όλο τον αμερικανικό στρατό.

Μετά το τέλος του Πολέμου του Βιετνάμ, η Colt άρχισε να εμπορεύεται ημιαυτόματες εκδόσεις του τουφεκιού, προς τους λάτρεις των όπλων των ΗΠΑ και στις αστυνομικές δυνάμεις, αν και πολλοί ιδιοκτήτες όπλων παρέμειναν επιφυλακτικοί με το όπλο.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Colt για το AR-15 έληξε το 1977. Μετά από αυτό, άλλοι κατασκευαστές πυροβόλων όπλων – όπως οι Remington, Smith & Wesson και Ruger – άρχισαν να παράγουν τις δικές τους εκδόσεις.

Η Colt εξακολουθεί να διατηρεί το εμπορικό σήμα του όρου “AR-15” και οι εκδόσεις άλλων κατασκευαστών έχουν διαφορετικά ονόματα, αλλά αυτά τα τουφέκια εξακολουθούν να αναφέρονται ευρέως ως AR-15.

Πόσοι Αμερικανοί διαθέτουν AR-15;

Ενώ ο ακριβής αριθμός των AR-15 στα αμερικανικά χέρια είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεκάδες εκατομμύρια κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα.
Μια δημοσκόπηση στα τέλη του 2022 από την Washington Post και την Ipsos, για παράδειγμα, βρήκε ότι ανάμεσα στους κατόχους όπλων στις ΗΠΑ – που αποτελούν το 31% των ενηλίκων – περίπου το 20% κατέχουν AR-15. Δηλαδή ένας στους 20 Αμερικανούς, περίπου το 6%, κατέχει ένα AR-15.

Υψηλή δημοτικότητα

Οι λάτρεις των όπλων επισημαίνουν διάφορους λόγους για τη δημοτικότητα του AR-15 στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του σχετικά μικρού του βάρους -περίπου 6,5 λίβρες (3 κιλά)- καθώς και της ευκολίας χρήσης και της δυνατότητας προσαρμογής του με διάφορα αξεσουάρ και προσθήκες.

«Υπάρχουν κυριολεκτικά πάνω από ένα εκατομμύριο διαμορφώσεις, εξαρτήματα και χρώματα», δήλωσε στο BBC ο Christ Waltz, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του AR-15 Owners of America. «Οι άνθρωποι λένε ότι είναι μια κούκλα Barbie για άνδρες. Θα μπορούσατε να έχετε διαφορετικά ρούχα για την Barbie, και είναι το ίδιο με ένα τουφέκι AR-15.

“Είναι επίσης πολύ εύκολο να πυροβολήσεις. Είναι ελαφρύ και είναι πολύ ακριβές”, πρόσθεσε ο κ. Waltz. “Είναι απλό στη χρήση για γυναίκες και παιδιά όταν ασχολούνται με αθλήματα σκοποβολής…είναι το σύγχρονο αθλητικό τουφέκι της Αμερικής. Έτσι το ονομάζουμε.”

Πηγή: BBC

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη λιμενικός για ενδοοικογενειακή βία
Επόμενο άρθροΟ Ολυμπιακός αποχαιρέτησε τον Ελ Αραμπί